Hutkitaanko valkoista heteromiestä?

Viime viikolla se oli Aleksi Rantamaa, sitä edellisellä Kauko Röyhkä ja tällä viikolla on ilmeisesti lastenpsykiatri Jari Sinkkosen vuoro saada merkittävästä suomalaisesta mediasta merkittävästi tilaa kertoa, kuinka valkoinen heteromies ei saa sanoa enää mitään ja ei ole tilaa kertoa. Sinkkonen käytti jopa ilmaistua ”hutkitaan kuin viimeistä päivää”.

Kunpa vain kaikilla hutkituilla ihmisryhmillä olisi sama etuoikeus päästä kertomaan tästä hutkimisesta joka viikko Ylelle tai Helsingin Sanomiin.

Jonkinlainen kriisi valkoisella heteromiehellä nyt varmasti on. Sille valkoihoiselle heteromiehelle, jolla ei ole paljoa valtaa tai tilaa julkisessa keskustelussa, tuntuu pahalta väite siitä, että valkoisella heteromiehellä on paljon valtaa ja tilaa.

Minulla on taatusti vähemmän valtaa ja tilaa kuin Aleksi Rantamaalla, Kauko Röyhkällä tai Jari Sinkkosella. Jos minusta tuntuu joltain, en voi ottaa yhteyttä mediaan ja saada tilaa mediasta ajatuksilleni noin vaan. Mutta en kyllä halua Röyhkän, Rantamaan tai Sinkkosen kaltaisia henkilöitä minua edustamaan. Heidän mieheytensä ei ole minun mieheyttäni.

Jokaisen valkoihoisen heteromiehen on hyvä ymmärtää, että meihin ei kohdistu järjestelmällistä sortoa noista yhdenkään ominaisuuden vuoksi (poislukien tietyn ikäisten juridisesti mieheksi määriteltyjen pakollinen asevelvollisuus). Ei valkoisuuden, ei mieheyden, eikä heterouden. Ne ovat kaikki ominaisuuksia, jotka enimmäkseen helpottavat elämäämme.

Yhteiskuntaluokkamme kyllä vaikuttaa meihin monilla tavoin.

Valkoisuus, heterous tai mieheys ei estä meitä pääsemästä lehtien palstoille, mutta se, jos emme ole rikkaita, kuuluisia, asiantuntijoita tai muuten hyvässä yhteiskunnallisessa asemassa, se kyllä estää.

Kauko Röyhkä, Aleksi Rantamaa ja Jari Sinkkonen eivät ole keitä tahansa valkoisia heteromiehiä, vaan kuuluisia henkilöitä, jotka kyllä saavat äänensä kuuluviin jos haluavat. Heidän ongelmansa on lähinnä se, että he saavat nykyään julkista kritiikkiä, kun he sanovat jotakin ääliömäistä.

Heillä ei ole juuri mitään yhteistä syrjäytyneen, työttömän ja matalasti koulutetun valkoisen heteromiehen kanssa, jonka nimeä ei perheen ja ystävien lisäksi tiedä kukaan, ja jonka mielipiteet eivät kiinnosta ketään. Ja hänenkin asemansa olisi vain heikompi, jos hän ei olisi valkoinen, tai mies, tai hetero, saati mitään näistä. (Tämän asiaintilan tunnistamista muuten kutsutaan intersektionaaliseksi feminismiksi, eikä se ole tätä vaikeampi tai vaarallisempi asia.)

Entäs sitten toksinen maskuliinisuus?

Nykyään törmää usein käsitteeseen toksinen maskuliinisuus? Eikö se sitten ole valkoisen heteromiehen lyömistä? Sinkkonenkin inhoaa tätä sanaparia? Miehisyyskö myrkyllistä?

Ei, kaikki maskuliinisuus ei ole toksista. Ihan samalla tavalla kaikki pallot eivät jalkapalloja, kaikki autot eivät ole rekka-autoja eivätkä luojan kiitos kaikki pizzat ole kinkkupizzoja. Ja kun todetaan, että rekka-autot ovat yleisesti suurempia ja painavampia kuin monet muut autot ja siksi joissakin tilanteissa suurempia riskitekijöitä, ei suinkaan hutkita kaikkia autoja.

Toksisella maskuliinisuudella tarkoitetaan yhteiskunnan vääristynyttä mieskuvaa. Eli sellaisia miehiin kohdistuvia odotuksia ja vaatimuksia, jotka ovat haitallisia miehille ja myös muille ihmisille, sekä sitä, että kaikkea näiden odotusten ja vaatimusten ulkopuolelle jääviä ominaisuuksia pidetään feminiinisinä ja huonoina.

Feministit eivät halua tunkea kaikkia miehiä samaan lokeroon, vaan nimenomaan vapauttaa meidät niistä.

Toksisesta maskuliinisuudesta puhuvat feministit eivät halua, että jokainen mies itkisi julkisesti ja puhuisi koko ajan tunteistaan. He haluavat (tai siis me haluamme), että miehillä on siihen mahdollisuus eikä heitä pidetä epäonnistuneina miehinä sen vuoksi.

Kaikki miehet eivät ole fyysisesti kyvykkäitä tunteettomia supersuorittajia. Jokainen mies ei osaa tai halua vaihtaa autoonsa itse renkaita. Hitto, eihän jokainen mies edes halua omaa autoa. Jokainen mies ei selviä elämänsä vaikeista tilanteista juomalla perjantaina pullon viinaa ja saunomalla lauantaina krapulan ja tunteensa pois.

Mutta feministit eivät esitä miehille tuollaisia vaatimuksia. Useimmiten pilkka vääränlaisesta mieheydestä tulee toisilta miehiltä. Varmasti on naisia, jotka odottavat miehiltä tiettyjä maskuliinisia asioita, mutta enimmäkseen toksista maskuliinisuutta pitävät yllä miehet itse. Tästä meidän täytyy opetella pois. Meidän ei pidä leikillämmekään homotella kaveria, joka tykkää pitää huolta ulkonäöstään tai kuuntelee tietynlaista musiikkia. Meidän ei pidä edes läpällä vähätellä naisia. Syrjivä huumori on aivan keskeinen keino pitää yllä haitallisia asenteita.

Kauneimpia muutoksia yhteiskuntamme mieskuvassa viime vuosina on ollut se, että miesten on yhä sallitumpaa olla rakastavia vanhempia. Lastenvaunuja työntävää miestä ei katsota enää ihmetellen saati paheksuen, mies saa olla julkisestikin hellä ja rakastava vanhempi perheeseensä kuuluvalle lapselle ja isyysvapaiden pitäminen on helpompaa ja hyväksyttävämpää kuin ennen (vanhempainvapaiden jakautumisessa vanhempien kesken on kyllä korjattavaa). Ja miehet voivat keskustella keskenään lapsistaan, julkisella paikalla, rakastavasti.

Valkoinen heteromies saa kyllä kritiikkiä

Valkoiseen heteromieheen toki kohdistuu kritiikkiä. On syytä tunnistaa se, että länsimaissa valta on keskittynyt nimenomaan valkoisille heteromiehille. Ehkä olisi syytä lisätä siihen rimpsuun vielä muutamia muitakin sanoja. Eli valta länsimaissa on keskittynyt erityisesti valkoisille, varakkaille, hyväosaisista perheistä tuleville, vammattomille heteromiehille. Jos tätä asetelmaa halutaan purkaa, se täytyy tunnistaa ja tunnustaa.

Kuka tahansa valkoinen heteromies saa kritiikkiä, jos hän julkisesti vähättelee vaikkapa seksismiä tai rasismia. Hän todennäköisesti ymmärtää seksistisiä ja rasistisia rakenteita huonommin, koska häneen ei kohdistu niihin liittyvää syrjintää ja hän jopa hyötyy niistä rakenteista. Kenen tahansa valkoisen heteromiehen olisi syytä kuunnella niissä asioissa ihmisiä, jotka tätä syrjintää todella kokevat. Ja oikeastaan jokaisen meistä olisi syytä itse omatoimisesti ottaa näistä asioista selvää.

Mutta jos emme jaksa aktiivisesti opiskella asioita syrjinnästä, sekin on ymmärrettävää. Hyvä alku olisi jo se, että antaisimme ihmisten olla sellaisia kuin he ovat, niin kauan kuin heidän tapansa olla ei estä muiden oikeuksia toteutumasta.

 

Edit 8.11.2018 klo 15:54: Korjattu asevelvollisuuskohtaa.

Nyrkkeilijäkuva on kuvakaappaus Jaakko Yli-Juonikkaan Twitterissä jakamasta gifistä.

Mainokset

17 thoughts on “Hutkitaanko valkoista heteromiestä?

 1. Pätevimmat vievät vallan ja omaisuuden, näin on ollut aina. Jos sitä asetelmaa halutaan purkaa, niin muiden on vain oltava pätevämpiä yrittäjinä, työntekijöinä ja sijoittajina.

  1. Näinhän sen täytyy olla. Donald Trump ja Toivo Sukari ovat vain niin paljon muita pätevämpiä.

  2. Vallassa ovat ne, joille ympärillä olevat jostain syystä suostuvat antamaan valtaa. Joko henkilökohtaisten ominaisuuksien, oman hyödyn tai ihan vaan sen perusteella että se on helpompaa kuin olla antamatta. Ei siinä ole kyvykkyydellä mitään painoa, vain muiden suhtautumisella siihen. Voit huviksesi vaikka sivistää itseäsi selvittämällä mitkä kaikki keksinnöt ovat naisten tekemiä ja katsoa kuinka monta näistä tiesit jo, ja jatkoharjoituksena sitten miettiä mistä tämä mahtaa johtua, ja mitä mielikuvaa naisten systemaattinen poistaminen tieteestä aiheuttaa naisten asemalle tieteessä.
   https://www.bustle.com/p/9-times-men-were-given-credit-for-womens-historic-accomplishments-41120

 2. ”Toksisesta maskuliinisuudesta puhuvat feministit eivät halua, että jokainen mies itkisi julkisesti ja puhuisi koko ajan tunteistaan. ”
  erm, miksei haluaisi, vaikka kaikki miehet, mitä vikaa siinä on, eihän siinä pitänyt olla mitään vikaa?

  citation needed, että ei haluaisi, ja perusteluja miksi ei haluaisi, feministinä siis, samanvertoisiahan nekin miehet ovat kaikkien muiden kanssa, tai pitäisi olla feminismissä~

 3. Kirjoittaja puhuu feminismistä sellaisena kuin toivoisi sen näyttäytyvän. Osin näyttäytyykin, mutta useimmiten ei, vaan nimenomaan miehet yhteen nippuun kokoavana vihollisena.

  Itse ajan sitä varsinaista feminismiä, joka ajaa tasa-arvoa, en miesvihaa, jota äänekkäimmät feministeiksi itseään kutsuvat pitävät yllä. Sellainen feminismikäsitys kertoo enemmänkin näiden ihmisten omista ongelmista.

  1. En tiedä miten hyödyllistä on käyttää käsitteistöä kuten ”varsinainen feminismi” tai ”väärä feminismi”, tai ketä se hyödyttää. Feminismi on laaja käsite ja sen alle mahtuu aika monenlaista keskustelua, josta pieni osa on ehkä haitallistakin. Mutta yleisesti mulla on aivan erilainen käsitys siitä, millaisena feminismi yleisesti näyttäytyy. Miesvihaa ei näe juurikaan.

   P.S. Se, että tekee omituisia johtopäätöksiä muiden feminismikäsityksestä ja näiden omien johtopäätösten perusteella vetää johtopäätöksiä muiden ”omista ongelmista”, ei todellakaan ole feminististä.

   1. Kuten itse sanot, feminismiä on monenlaista. Se mitä sinä olet nähnyt ja mitä minä, näkyvät poikkeavan toisistaan. Mutta kuten miehiä tai naisia, ei feministejäkään näin ollen voi millään sitoa samaan nippuun.

    Käsittääkseni ”oikea” feminismi on tasa-arvon asian ajamista, jota väitän itse harjoittavani. ”Väärä” feminismi taas haluaa asettaa ihmiset eri asemaan sukupuolen ja/tai muun ominaisuuden perusteella.

    Todelliset jakolinjat kulkevat luokkien välillä, vaikka jotkut pyrkivät luokkien olemassaolonkin kiistämään. Miehillä on tilastollisesti ollut lähes aina valta-asema, mutta minusta nykymiesten väheksyntä siitä, että he ovat miehiä (valkoisia heteroita lisäksi), lähentelee rasismia.

    Eri asia on tasa-arvoa vastustavat, olivat he sitten miehiä tai naisia tai muita. Sillä perusteella nipun voi kasatakin ja kritisoida ankarastikin.

   2. Sellaista feminismiä, joka haluaa asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan, näkee lähinnä antifeministien puheissa. Mukavaa toki, jos itse koet harjoittavasi parempaa feminismiä ja toimivasi yhdenvertaisemman maailman puolesta.

    Tuollaiseen kuvailemaasi miesten väheksyntään minä en ole törmännyt. Mutta olen kyllä törmännyt väitteisiin sellaisesta, jälleen kerran, lähinnä antifeministien puheissa. Rasismia se ei ole. Meillä ei ole minkäänlaisia valkoisuuden perusteella syrjiviä rakenteita olemassa.

    Merkittäviä eroja on nimenomaan luokkien välillä, mutta se ei ole ainoa asia, joka tuottaa eriarvoisuutta. Intersektionaalinen analyysi on juuri tähän hyvä työkalu.

 4. Kyllähän se on fakta, että monella miehellä menisi paremmin jos he olisivatkin valkoisia heteronaisia. Tämä selviää ihan syrjäytymistilastoja silmäillen. Maailman etuoikeutetuin ihminen on suomalainen nainen sillä hänellä on samat oikeudet kuin miehellä, mutta vähemmän velvollisuuksia.

  1. Kuten sanoin, myös esimerkiksi luokkatausta vaikuttaa paljon. Miesten syrjäytyminen on aivan todellinen ongelma, johon täytyy puuttua. Mutta sitä ei auta yhtään se, että viikosta toiseen erittäin etuoikeutetut miehet kertovat mediassa, etteivät saa muka sanoa enää mitään. En tiedä mihin perustuu väite siitä, että suomalaisella naisella olisi samat oikeudet kuin miehellä, mutta vähemmän velvollisuuksia. Mahtaakohan vähemmät velvollisuudet olla se, mitä naiset itse toivovat? Hoiva-, tunne-, ja kotityöstä taitaa suurin osa olla naisten kontolla. Ehkä tarkoitat jotakin aivan tietynlaisia velvollisuuksia, voisit varmaankin vähän tarkentaa?

   1. Mainitsemasi asiat eivät ole mitään velvollisuuksia vaan ominaisuuksia. Olen tunteellinen, hoivaan lapsiani ja kotityöt yksinhuoltajana hoidan pitkälti itse joskin siihen vähän apuja jälkikasvulta saan. Pidän tään hetken suurimpana ongelmana miesten syrjäytymistä ja mielestäni nyt on viimeisiä hetkiä puuttua siihen ennen kuin paketti räjähtää käsiin.

    Mies joka kokee, että ei tule kuulluksi, ymmärretyksi, hyväksytyksi vaan sitä vastoin naurunalaiseksi, syytetyksi ja halveksutuksi, on aivan äärimäisen vaarallinen yksilö. Olisi hyvä kuunnella heitä, mutta kun usein kyky tuottaa korrektia tekstiä tai puhetta on heikko. Siksi joskus, hieman paremmassa asemassa olevat puhuvat niin sanoakseni heidän suullaan. Usko tai älä, mutta silloin edellä mainitut kokevat tulleensa kuulluiksi, hyväksytyiksi ja ymmärretyiksi.

 5. Niin olisihan se hienoa, että voitais tulla kaikki toimeen keskenään. En minäkään muuta haluaisi, mutta en todellakaan tunne feminismiä mitenkään omaksi tai, että se se edistäisi minun näkökulmasta tasa-arvoa.
  Sen sijaan jatkuvasti saa kyllä kuulla mitenkä on perseestä, koska on valkoinen hetero mies. Jos ei suoranaisesti, niin epäsuorasti, kun kaikki on muutenkin valkoisten hetero miesten vika.
  Kyllähän se monessa mielessä pitää paikkansakin, mutta ei minulla pitäisi olla mitään osaa eikä arpaa siihen miten systeemit on rakennettu, jotkut aivan toiset ihmiset ovat sen tehneet. Siellähän ne sipilöi parhaillaan meitä kaikkia vastaan. Enkä minä hallitusta äänestänyt.
  Silti olen etuoikeutettu ja samaa aikaa potenttiaalinen raiskaaja, kun kävelen illalla kauppaan ja takaisin kotiin. Vastaavia vertauksia, jos lähdet tekemää, niin varmasti saat kuulla olevasi enemmän tai vähemmän perseestä. Suomessa sallitaan myös orjuutus, mutta ainoastaan jos olet varusmies, sivari, totaali tai työtön.
  Tasa-arvoa ei ole näkyvissä varusmiespalvelukseen, mutta etuoikeutettuja ollaan. Tasa-arvo tuntuu myös olevan nykyään synonyymi feminismille, mutta kritiikkiä se ei kestä, ainakaan ulkopuolelta, sillä kriittinen dokumentti ja paneelikeskustelu oli liikaa Turussa. Samoin Rantamaa lytättiin heti misogyyniseksi. Keskustelulla voisi saada jotain aikaiseksei, meidän pitäisi pyrkiä kommunikoimaan ja tulemaan toimeen, mutta miten se onnistuu, jos meitä ei edes kuunnella, eikä meillä saa olla mielipiteitä, emme saa sittää kritiikkiä tai emme saa ilmaista miltä meistä tuntuu?
  Tiedän toki, ettei jokainen kirjoutus ole minua henkilökohtaisesti vastaan, mutta paskalta se yleistäminen silti tuntuu ja tätä on tullut jatkuvasti vastan somessa viimeiset vuodet. Varmaan väärin koettu, mutta tuskin olen ainoa.

  1. No sepä siinä, että epäsuoraahan se on, koska ei siinä yksilöitä syyllistetä, vaan todetaan se ilmeinen asia, että valkoiset heteromiehet yleensä ovat niitä kaikkein vallakkaimpia henkilöitä. Vähän vaikea asiaan on vaikuttaa, jos ei siitä saa sanoa ääneen, ettei jossain joku valkoinen heteromies siitä loukkaantuisi.

   Jos joku pelkää sinua, koska olet mies, siihen on varmaan vähän vaikea kovin äkkiä vaikuttaa. Sen pelkääjän kohdella kyse on turvallisuudesta ja fyysisestä koskemattomuudesta, kenties elämästä ja kuolemasta. Sinun kohdallasi kyse on siitä, tuleeko sinulle paha mieli jos joku vaihtaa tien toiselle puolelle.

   Kannattaa huomioida sekin, että sukupuolen perusteella syrjivää asevelvollisuutta kritisoivat mm. feministit. Kannattaa katsoa ketkä sitä järjestelmää pitävät yllä.

   Turussa ei oltu järjestämässä ”kriittistä paneelikeskustelua”, vaan avoimen naisvihamielistä tilaisuutta. Sen järjestämistä eivät estäneet feministit, vaan yliopisto, joka itse päättää millaisia tilaisuuksia sen tiloissa järjestetään.

   Rantamaa ON misogyyni. Siitä on lukuisia esimerkkejä.

   Keitä ei mielestäsi kuunnella? Kenellä ei mielestäsi saa olla mielipiteitä? Kuka ei saa esittää kritiikkiä? Kuka ei saa ilmaista miltä hänestä tuntuu? Ilmeisesti joku valkoihoinen heteromies, mutta kuka? En minä ainakaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s